ПЕТРОВЕЦ

ден170

(Agrimonia eupatoria)

Description

Чајот од петровец помага кај бактериски инфекции и воспаленија на грлото, бубрезите, црниот дроб, слезината; камен и песок  во жолчката како и при таложење на мочна киселина во телото. Надворешно се користи за промивка кај кожни заболувања и рании.

Употреба:

2 супени лажици чај врие 2-3 минути со 500 ml врела вода. Стои поклопен 15 минути, се цеди и се пие без шеќер или засладен со мед, 3 пати дневно, по 1 чаша 30 минути пред јадење.

Употреба кај гнојна ангина, осип на устата и црвено грло:

4 супени лажици чај (за деца кафени) се става во 500 ml врела вода. Стои поклопен 15 минути, се цеди и се засладува со 3 супени лажици мед. На секои 15 минути се зема по 1 лажица од чајот.

Пакување од 100 g.