ЧАЈ ОД ВИДЕЦ

ден250

(Euphrasia officinalis)

Description

Надворешно:

Во вид на облоги и промивки на очите, помага кај воспаленија, болки, бактерии и вируси во окото; го ублажува чуството на сувост и болка во очите; кај глауком, алергии, уморни очи, работа на компјутер, дим и смог.

Внатрешно:

Го зајакнува очниот нерв, делува на слузницата на окото, носот и горниот дел од грлото се до вратот на душникот. Кај труење со никотин и алкохол, го ублажува влијанито на токсините.

Употреба:

2 мали кафени лажички чај се попарува со 500 ml врела вода. Стои 10 минути поклопен, се цеди и се пие или се користи за премивки. Не треба да се предозира и не се препорачува за деца, бремени и доилки, луѓе со болна жолчка, чир и црн дроб.

Пакувањето е 100 g.